Bli kjent med pianist Joachim Kwetzinsky

Joachim Kwetzinsky spiller kveldskonsert 13. august og lunsjkonserter 14–20. august i Troldsalen.

Her kan du bli bedre kjent med ukens pianist! Denne uken er det Joachim Kwetzinsky

Hva er ditt favorittverk av Grieg og hvorfor?
Klaverkonsert i a-moll, et verk jeg har vært så heldig å få fremføre ikke bare her hjemme, men også i Hellas, Jordan, Libanon, Russland og Østerrike. Dette verket er for meg fylt med enorm glede, og det er ikke uten grunn at det er en av de mest spilte klaverkonserter i verden, og faktisk den aller første klaverkonserten som ble spilt inn!

Hva har vert ditt høydepunkt så langt i karrieren?
Mitt høyeste punkt så langt i karrieren er Leirvassbu turisthytte, den ligger hele 1400 meter over havet! Jeg var på turné i Griegs fotspor i Jotunheimen med folkesangeren Unni Løvlid, og vi fremførte hans 19 norske folkeviser opus 66, deriblant Gjendines Bådnlåt som 19 år gamle Gjendine Slålien sang for Grieg på Skogadalsbøen i 1891. Og da jeg etter konserten kom i prat med bestyreren på Leirvassbu, fortalte han meg at Gjendine sang den samme sangen for HAM da HAN var liten! Da kom Grieg plutselig veldig nærme!

Hva er den beste og mest uventede komplimenten du har fått for arbeidet ditt?
Den russiske komponisten Rodion Shchedrin, som for øvrig var en god venn av Dmitrij Sjostakovitsj, sa til meg at han syntes jeg spilte Sjostakovitsj' preludier og fuger bedre enn Sjostakovitsj selv. Den komplimenten var litt vanskelig å ta innover seg.

Les mer om Joachim Kwetzinsky og konsertene hans her