Statsministeren åpnet Troldsalen

– Jeg tror dette representerer en ny tid for Troldhaugen, sa en begeistret statsminister Erna Solberg under nyåpningen av Troldsalen.

Tirsdag 26. mai, 30 år etter at den åpnet for første gang, ble Troldhaugens kammermusikksal gjenåpnet etter en omfattende opprustning, og statsminister Erna Solberg klippet den røde snoren.

En inspirasjon for fremtiden
– Med denne oppgraderingen blir Troldhaugen løftet flere hakk. Jeg er sikker på at dette vil være til inspirasjon for publikum, kulturliv, reiseliv, næringsliv – men først og fremst bergenserne – i lang tid fremover, sa statsministeren.

Statsministeren pekte på at Troldhaugen er en viktig institusjon for regionen på flere plan, og at Grieg og museet også fungerer som en døråpner inn i et internasjonalt marked
– Vi når andre gjennom Grieg, og dette drar også næringslivet nytte av, sa statsministeren.

Debuterte i Troldsalen
Troldhaugens konsertsal har vært opprustet og ombygget i to omganger de siste tre årene. Oppgraderingen har til sammen kostet over 20 millioner kroner, fordelt på private og offentlige bidragsytere.

Nyåpningen tirsdag ble feiret med taler og musikalske innslag ved Tomine Mikkeline Eide, Edvard Grieg Kor og pianist Leif Ove Andsnes.
– I denne salen hadde jeg min debut som pianist i en alder av 17 år. Det var en skjellsettende opplevelse og en stor inspirasjon. Fremdeles gir stedet meg en følelse av at her kan alt skje, sa Leif Ove Andsnes.

Publikum kan glede seg
Det store ombyggingsprosjektet som ble påbegynt i 2012, er nå sluttført og publikum kan glede seg til en enda bedre konsertopplevelse i Griegs omgivelser, og allerede fra 1. juni av kan man nyte daglige konserter i den nye konsertsalen. Se programmet for sommerens konserter her (oppdateres fortløpende)

 

Fakta om nyåpning av Troldsalen

  • Troldsalen ble bygget i 1985 med Peter Helland Hansen og Sverre Lied som arkitekter.
  • I perioden 2012–2015 har salen vært opprustet i to omganger, i regi av Kristin Jarmund Arkitekter.
  • Oppgraderingen har kostet over 20 millioner kroner totalt, fordelt på private og offentlige bidragsytere.De bygningsmessige arbeidene i denne siste fasen er i sin helhet finansiert av private midler fra Norwegian Hull Club, og med midler fra regjeringens gaveforsterkningsordning som ble innført i 2014. Troldhaugens venner har også bidratt. Gaveforsterkningsmidlene utgjør ca. 1,5 millioner kroner. Bergen kommune har bekostet alle de utvendige arbeidene, og selv stått for utførelsen. Landskapsarkitekt har vært Asplan Viak AS.
  • Bidragsytere oppsummert: Norwegian Hull Club, DNV GL, Sparebankstiftelsen DNB, Bergen kommune, Kulturdepartementet, Troldhaugens Venner, Vestenfjelske Bykreditts Stiftelse, Familien Brynildsens Legat.

 

Publisert 26.05.2015