Konsert: Overskudd av lengsel

Konsert med fiolinist Ragnhild Hemsing og pianist Tor Espen Aspaas, søndag 5. november kl. 14 i Troldsalen.

Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas møtes i lidenskapelig samspill og store romantiske fiolinsonater.

Les intervju med Ragnhild Hemsing her

«Kunsten er egentlig det overskudd av lengsel som ikke kan få uttrykk i livet eller på annen måte», sa Edvard Grieg. Utsagnet danner grunnlaget for programmet som Hemsing og Aspaas presenterer på Troldhaugen kommende søndag kl. 14. Beethoven, Sibelius, Svendsen, Bull og Grieg representerer ulike deler av den romantiske tidsepoken, og lengsel er nøkkelordet som binder det hele sammen.

Ragnhild Hemsing har siden debuten som 14-åring gjort fremførelser med alle de største orkestrene i Norge. I tillegg til å besitte et stort klassisk repertoar, supplerer hun med komplekse verk for hardingfele. Hun har vunnet alle de store ungdomskonkurransene i Norge, og tatt flere priser i internasjonale musikkonkurranser. Med oppvekst i Valdres og studier på internasjonalt nivå i Oslo og Wien, kombinerer hun de to ulike musikkformene på en ung, frisk og moderne måte. Hemsing spiller på en fiolin fra 1694 bygget av Francesco Ruggeri, på utlån av Dextra Musica AS.

Pianisten Tor Espen Aspaas er en av de mest profilerte pianistene og musikkformidlerne i sin generasjon av norske musikere. I 2006 ble han utnevnt til professor ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, og har med årene blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser for sitt kunstneriske arbeid. Høsten 2016 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for musikk- og kulturformidling.

I 2017 spilte Hemsing og Aspaas inn platen “Northern Timbre” på plateselskapet 2L, som blant annet inneholder Griegs tredje fiolinsonate, til strålende kritikker. Martin Anderson i klassiskmusikk.com skriver blant annet at Hemsing og Aspaas “[…] kaster seg inn i musikken med sjelden lidenskap. Så oppdager du at Ragnhild Hemsing, kanskje på grunn av sin fortrolighet med hardingfela, fraserer med en uvanlig grad av portamento – umoderne nå, selvsagt, og det tar litt tid å venne seg til – men hvem kan si at ikke dette er måten Grieg selv tenkte seg det? Og han ville vært overbegeistret, tror jeg, over å høre finalen spilt med den ville spontaniteten som Hemsing og Aspaas finner i den her. […] Helt og holdent en bemerkelsesverdig utgivelse.”

--

Overskudd av lengsel

Søndag 5. november kl. 14 i Troldsalen
Ragnhild Hemsing, hardingfele og fiolin
Tor Espen Aspaas, piano

Program

Ole Bull (1810-1880):
Sæterjentens søndag / Sehnsucht der Sennerin
(Harmonisert og arrangert av / Harmonized and arr. by Johan Svendsen)

Johan Svendsen (1840-1911):
Romanse i G-dur / Romanza in G major, op. 26

Trad.: Bruremarsj etter Myllarguten / Myllarguten’s Wedding March

Edvard Grieg (1843-1907):
Bruremarsj etter Myllarguten / Myllarguten’s Wedding March
Fra Slåtter / From Peasant Dances, op. 72

Fiolinsonate nr. 3 i c-moll / Violin Sonata No. 3 in C minor, Op. 45
Allegro molto ed appassionato
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

- Pause / Intermission -

Ludwig van Beethoven (1770-1827):
Fiolinsonate nr. 8 i G-dur / Violin Sonata nr. 8 in G major, Op. 30 nr. 3
Allegro assai
Tempo di Minuetto, ma molto moderato e grazioso
Allegro vivace

Jean Sibelius (1865-1957):
Fra Danses Champêtres / From Rustic Dances, Op. 106 Nr. 2 i G-dur/ nr. 2 in G major

--

Billetter og bestilling
Ordinær: kr. 220,-
BT-kort: kr. 180,-
Venneforening/KODE-medlem: kr. 160
Studenter/barn: kr. 50,-

Bestill dine billetter på ticketmaster her

Norwegian Hull Club, som over flere år har gitt generøs støtte til oppgraderingen av Troldsalen, gjør også denne konserten mulig.