Edvard og Nina Grieg på Troldhaugen

Historien om Edvard og Ninas liv på Troldhaugen er spennende og berører mange ulike tema. Vi bruker god tid og undres over forskjellige nøkkelpunkter i ekteparet Griegs liv. Ting som kanskje spesielt barn lurer på: Hvordan reiste man på den tiden? Hva levde man av? Hadde de telefon? Elevene får høre om Bergen som by på Griegs tid. Dette er en del av våre barns lokalhistorie.

Vår nasjons historie er også tett knyttet opp mot Troldhaugen. Grieg var venn med Bjørnstjerne Bjørnsson som skrev nasjonalsangen vår. De var begge opptatt av at Norge skulle frigjøre seg fra Sverige. Dette fikk Grieg oppleve to før han døde.

Vi synliggjør også Nina Grieg. Hvordan var det for henne å være utøvende kunstner på den tiden og hvordan var det å være gift med en berømt komponist?

Musikken til Grieg har også en sentral plass i omvisningen. Vår formidlingsleder, Annabel Guaita er pianist og elevene får høre noen av Griegs mest kjente verk spilt på Griegs eget flygel fra 1892. Musikken gir nøkler til opplevelse og elevene får også reflektere over hvordan naturen på området kan ha inspirert komponisten.

Se Annabel spille Til Våren på Griegs eget flygel her

Skoleklasser 1-4 klasse og 5-7 klasse
Varighet 90 minutter

Forarbeide:
Jobber man litt med temaene på forhånd kan man skape en fin forventning slik at barna får en enda større opplevelse av besøket hos oss.

1. Lytt til Griegs musikk: A-mollkonserten, Peer Gyntmusikken eller noe fra klavermusikken som Trolltog, Bryllupsdag på Troldhaugen eller Holbergsuiten er et godt sted å begynne.

2. Les om Bergen på Griegs tid her