Engegårdkvartetten / Nils Økland

Søndag 29. september kl. 18 fremfører Engegårdkvartetten og Nils Økland «Telemarkkvintett» – et komposisjon laget med et ønske om å videreføre Norges rike folkemusikalske arv inn i vårt eget århundre.  
 

Om Telemarkkvintett

Telemarkkvintett (2019) er utarbeidet for hardingfele og strykekvartett av Nils Anders Mortensen (1971- ). Verket er en blanding av bearbeidelser, improvisasjoner og komposisjoner som er basert på nedtegnelser og overleveringer av originale slåtter, og som samtidig tar utgangspunkt i Edvard Griegs Slåtter for klaver op. 72. 

Grieg brukte Johan Halvorsens nedtegnelser av slåtter framført av spelemannen Knut Dahle fra Tinn i Telemark. Komponisten Nils Anders Mortensen har brukt mye av Griegs og Halvorsens materiale, i tillegg har han laget helt nye deler og arrangementer, i et tett samarbeid med musikerne. En sentral del av verket er Nils Øklands improvisasjoner, som binder verket sammen. En annen viktig ingrediens er de slåttene som musikerne spiller ubearbeidet, i overførte tradisjoner fra Telemark.

Vidar Lande har vært en viktig brikke i puslespillet, da han har overført sin kunnskap om rytmer og spillestilen i Telemark, først og fremst til Nils Økland, men også til Engegårdkvartetten.

Økland har lært seg slåtter fra Telemark av bl.a. Vidar Lande og Sigurd Frende Boge-Olsnes , som bl.a. lærte mye av spelemannen Eivind Mo. I slåtten Rotnheims-Knut er også spelemannen Odd Bakkerud sin versjon sentral.

Nils Økland har lært kvartetten et par slåtter på øret slik at det innimellom høres ut som et spelemannslag. Nils Anders Mortensen har brukt opptak og nedtegnelser av Eivind Mo og Johannes Dahle, så helheten blir en reise i mange dialekter, men basert på det som er førstehånds og ekte.

Slik blir Telemarkkvintetten

Telemarkkvintetten er et viktig bidrag til repertoaret for besetningen kvintett med hardingfela og strykekvartett. Engegårdkvartetten og Nils Økland har nå jobbet sammen i flere år, og gleder seg over denne spennende fornyelsen av repertoaret.

Det som er hjertet i denne komposisjonen er slåttene fra Telemark som forteller om kjærlighet, skuffelse og sorg, den dramatiske norske naturen og alle skikkelser som bor i fjellene.

Fortellingen tar ca 40 minutter.

-forspel på hardingfele
1. Kivlemøyane - Gangar
2. Bruremarsj etter Myllarguten
3. Luråsen 1/"Gjerki Haukeland"
-improvisasjon på Kivlemøystille
4. Kivlemøyane - Springar
5. Håvardsdraumen
6. Bruremarsj frå Telemark
-improvisasjon
7. Nils Rekves halling
8. Haugelåt
9. Gangar etter Håvard Gibøen
10. Rotnheimsknut

Program

Engegårdkvartetten:
Arvid Engegård, fiolin
Alex Robson, fiolin
Juliet Jopling, bratsj
Jan Clemens Carlsen, cello

Nils Økland, hardingfele
 

Joseph Haydn (1732-1809)
Strykekvartett i D-moll / String Quartet in D minor, op. 76 nr. 2, «Kvintkvartetten»

Allegro
Andante o più tosto allegretto
Menuetto. Allegro ma non troppo
Vivace assai


Edvard Grieg (1843-1907)
Slåtter / Norwegian Peasant Dances, op. 72 
Arrangert for strykekvartett og hardingfele / 
Arranged for String Quartet and Hardanger fiddle

Béla Bartók (1881-1945)
Strykekvartett / String Quartet nr. 4
Allegro
Prestissimo, con sordino
Non troppo lento
Allegretto pizzicato
Allegro molto

Billetter og booking

Ordinær: kr. 290,-
BT-kort/Bergenskort: kr. 250,-
Venneforening/KODE-medlem: kr. 200,-
Studenter/barn (u. 16 år): kr. 50,-

Bestilling via ticketmaster her