Nils Økland / Engegårdskvartetten

Søndag 29. september kl. 18 fremfører Engegårdkvartetten og Nils Økland «Telemarkkvintett» – et komposisjon laget med et ønske om å videreføre Norges rike folkemusikalske arv inn i vårt eget århundre.  

Telemarkkvintett er en blanding av bearbeidelser og komposisjoner basert på nedtegnelser og overleveringer av originale slåtter, og som samtidig tar utgangspunkt i Edvard Griegs Slåtter op. 72 – som i sin tid ble inspirert av spelemannen Knut Dahles fremføringer av et utvalg slåtter. Stykket er utarbeidet for hardingfele og strykekvartett av Nils Anders Mortensen. 

Det var fiolinisten Johan Halvorsen som på oppfordring fra Grieg skrev ned slåttene etter Knut Dahle fra Tinn i Telemark i 1901. Etter noen ukers samvær i Oslo ble 17 av slåttene skrevet ned og utgitt av Halvorsen som Norwegische Bauerntänze, og bearbeidet av Edvard Grieg og utgitt som Slåtter, op. 72 (1902–03). 

I 1912 kom Rikard Berge til Tinn og gjorde opptak på fonograf av 120 slåtter som Knut og Johannes Dahle spilte, i tillegg til mange slåttehistorier og annen tradisjonskunnskap. Flere slåtter ble også nedtegnet av Arne Bjørndal og Torkjell Haugerud. 

Musikerne

Engegårdkvartetten og Nils Økland har samarbeidet i flere år, og de har et sterkt ønske om å utvide repertoaret for hardingfele og strykekvartett. Tidligere har de spilt Johan Kvandals Kvintett for hardingfele og strykekvartett (op. 50), flere folketoner og slåtter, samt noen av Nils Øklands egne låter. Ensemblet opptrer jevnlig i Norge, blant annet i Oslo Quartet Series og har gitt en kritikerrost konsert i Salzburg. 

Nils Anders Mortensen er en av Nordens mest ettertraktede pianister og har bred kunnskap om både den tradisjonelle musikken og kunstmusikken. Han har i en årrekke levert komposisjoner for ulike besetninger til Scene Finnmark, Kultur i Troms, Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, enkeltmusikere, kor og korps. 

Program

Engegårdkvartetten:
Arvid Engegård, fiolin
Alex Robson, fiolin
Juliet Jopling, bratsj
Jan Clemens Carlsen, cello

Nils Økland, hardingfele
 

Joseph Haydn (1732-1809)
Strykekvartett i D-moll / String Quartet in D minor, op. 76 nr. 2, «Kvintkvartetten»

Allegro
Andante o più tosto allegretto
Menuetto. Allegro ma non troppo
Vivace assai


Edvard Grieg (1843-1907)
Slåtter / Norwegian Peasant Dances, op. 72 
Arrangert for strykekvartett og hardingfele / 
Arranged for String Quartet and Hardanger fiddle

Béla Bartók (1881-1945)
Strykekvartett / String Quartet nr. 4
Allegro
Prestissimo, con sordino
Non troppo lento
Allegretto pizzicato
Allegro molto

Billetter og booking

Ordinær: kr. 290,-
BT-kort/Bergenskort: kr. 250,-
Venneforening/KODE-medlem: kr. 200,-
Studenter/barn (u. 16 år): kr. 50,-

Bestilling via ticketmaster her