Konsert 26/4: Eriksmoen og Westergaard

Velkommen til et av vårens store konserthøydepunkter: Sopran Mari Eriksmoen og pianist Christian Westergaard, i Troldsalen søndag 26. april kl. 14.

Bergensbosatte Mari Eriksmoen og hennes danske akkompagnatør Christian Westergaard tar oss med inn i en følelse av vår med sanger av norske komponister.

Først ut er Ludvig Irgens Jensen (1894-1869), en av de store norske komponistene på 1900-tallet, også kalt «filosofen» i norsk musikk. Han reiste tidlig ut av landet og tilegnet seg det nyeste innen både malerkunst og musikk. Med sitt ekspressive uttrykk ble han i sin samtid karakterisert som «vår yngre tonekunsts enfant terrible».

Inspirasjonen til stykket Japanischer Frühling fra 1920 er hentet fra en asiatisk diktsamling med samme navn, i Hans Bethges tyske gjendiktning. De ni sangene er opprinnelig skrevet for sang og piano; først på 1950-tallet kom den mer kjente orkesterversjonen. Irgens Jensens fargerike melodier og klanger gir assosiasjoner til vår og duftende kirsebærtrær og setter overskriften for dagens konsert, som også inneholder sanger av Grieg og hans samtidige komponistkollega Agathe Backer Grøndahl.

Om kunstnerne

Bergensbosatte Mari Eriksmoen har i dag en stor internasjonal karriere med betydelige roller på Europas viktigste operascener. Eriksmoen har hatt engasjementer ved en rekke fremtredende europeiske operainstitusjoner, hun har blant annet nylig hatt sin debut med Berlin Filharmonien og Simon Rattle, opptrådt i operaen i Zürich og i operaen i Amsterdam. Mange av oss husker henne spesielt i den nyskapende oppsetningen av Tryllefløyten på Den Norske Opera & Ballett, som også ble sendt på NRK TV.

Den Københavnbaserte pianisten Christian Westergaard har sin utdanning fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har opptrådt i blant annet Wigmore Hall og Musikhalle Hamburg. Han arbeider jevnlig med ledende skandinaviske sangere og er tilknyttet Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operakadmiet i København som akkompagnatør og coach for sangere, ensemble og dirigenter, innenfor både opera- og liedrepertoaret.

Ludvig Irgens Jensen (1894-1969)
Japanischer Frühling (Japansk Vår)

Agathe Backer Grøndahl (1847-1907)
Fra Barnets vaardag / From The Child’s Spring Day, op. 42