Til Wien med McCawley

Velkommen til Troldsalen søndag 26. mars, kl. 14, med Leon McCawley.


Det var i Wien det skjedde. I denne musikkmetropolen bodde blant andre Haydn og Mozart, Schubert, Brahms og Liszt og senere også komponisten Arnold Schönberg. Mozart skrev de fleste av pianokonsertene og flere av operaene i Wien. Men akkurat Pianosonate nr. 4 i Ess-dur ble skrevet da han som 18-åring var på besøk i München.

Franz Schubert var født i Wien og ble der i hele sitt 31-årige liv. Han lanserte ‘den tyske Lied’, tonesetting av dikt, der også pianisten fikk utfolde seg. Over 600 Lieder ble det, og pianisten og komponisten Franz Liszt arrangerte flere av dem for piano. Som 30-åring flyttet tyskfødte Johannes Brahms til Wien, der han fikk godt fotfeste i musikklivet. Han var allerede svært fascinert av Mozarts musikk, og i Wien ble han også spesielt oppmerksom på Schuberts verk. Komponisten Arnold Schönberg var en beundrer av Brahms, og fremhevet spesielt han ‘Drei Intermezzi’, opus 117, fra 1892. Konserten avsluttes med Chopins kjente polonese i Ass-dur med tilnavnet ‘Héroique’. Chopins nære venninne George Sand refererte til den franske revolusjon og mente stykket var et symbol på heltemot.   

Den britiske pianisten Leon McCawley vant førsteprisen i den internasjonale Beethoven-konkurransen i Wien i 1993 og andreprisen i pianokonkurransen i Leeds samme år. Han har spilt med ledende orkestre over hele verden og opptrådt flere ganger på BBC Proms, ved siden av solo-konserter i Wigmore Hall og i Southbank Centre. McCawley har blant annet spilt inn alle Mozarts pianosonater, Schumann, Chopin, Beethoven, Brahms og alle Rachmaninovs preludier. Hans innspilling av Vaughan Williams’ dobbelkonsert for piano med John Lenehan og Royal Scottish National Orchestra/Martin Yates mottok terningkast 5 av BBC Music Magazine.

McCawley er professor ved Royal College of Music i London, og i 2016 var han jurymedlem i Den Internasjonale Edvard Grieg Piano konkurranse.

 

Velkommen til Troldsalen søndag 26. mars, kl. 14. 
Kjøp billetter her


Program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91):
Pianosonate i Ess-dur / Piano Sonata in E-at major, K. 282
Adagio
Menuetto I - II
Allegro


Franz Schubert (1797-1828):
Three Piano Pieces, D 946

Allegro assai
Allegretto
Allegro


Pause / Interval

Franz Schubert arr. Franz Liszt (1811-1886):
Three Songs

Die Junge Nonne
Du bist die Ruh’
Auf dem Wasser zu Singen

Johannes Brahms (1833-1897)
Drei Intermezzi, op. 117

1. Andante moderato
2. Andante non troppo e con molto espressione
3. Andante con moto


Frédéric Chopin (1810-1849):
Polonaise i Ass-dur / Polonaise in A-flat major, op. 53 ‘Heroic’

* Pris/Price: NOK 220 / BT-kort NOK 180 / Venneforeningene NOK 160 / Barn/Children NOK 50

Leon McCawley, foto: Sheila Rock