Villakonsert 19/1: Stalheim / Carr

Velkommen til en serie med eksklusive huskonserter i Griegs villa på nyåret!

I år åpner vi stuene i villaen for musikere fra Bergen. Noen av dem er rykende ferske talenter under utdanning, andre er allerede godt i gang med sine internasjonale musikkarrierer.

Felles for dem er at de har fått sin grunnleggende opplæring i Bergen helt fra barneårene. Med fire ulike konserter med fiolin, cello, sang og piano solo ønskes du velkommen til å lytte til nåtidens og fremtidens musikere fra Bergen.

Søndag 19. januar kl. 13:
Amalie Stalheim, cello
Joachim Carr, piano

Om musikerne:

Amalie Stalheim (f. 1993 i Bergen) er en av de mest lovende unge musikerne i Skandinavia i dag. Hun er vinneren av Kungliga Musikaliska akademins store musikkonkurranse, Solistpriset 2018. Juryens uttalelse: "Hennes tekniske brillianse går hånd i hånd med respons og personlig uttrykk, og vi håper hun vil forherlige verdens konsertsaler i mange år fremover og inspirere nye generasjoner av unge musikere".

Tidligere har Amalie vunnet første pris i Ljunggrenska Konkurransen og YAMAHA Music Foundation Europe Competition. På Verbier Festival i 2016 ble hun tildelt den prestisjetunge "Firmenich Prize". Amalie har framtredt som solist med blant annet Kungliga Filharmonien i Stockholm, Kuopio Symfoniorkester, Gøteborg symfoniorkester, Svenske Radioorkesteret, Bergen Filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Wermlandoperaens Symfoniorkester, Musica Vitae kammerorkester, Norrbotten Kammerorkester samt Malmø Symfoniorkester. Hun er Sveriges Radio P2s "Artist in Residence" 2018-2020.

Amalie er en aktiv kammermusiker og har samarbeidet med musikere som Yo-Yo Ma,  Leif Ove Andsnes, Kathryn Stott, Christian Ihle Hadland, Polina Leschenko, Benjamin Schmid, Lars Anders Tomter. Hun blir jevnlig invitert til internasjonale festivaler som Festspillene in Bergen, Rosendal Kammermusikkfestival, International Chamber Music Festival Utrecht, Stavanger Kammermusikkfestival, Leksand kammermusikkfestival, Hindsgavl Festival, Copenhagen Summer  Festival.

Amalie spiller på en cello bygget av F. Ruggieri i 1687, generøst utlånt av Anders Sveaas Almennyttige Fond.

Den norske pianisten Joachim Carr (f. 1988) har de siste årene etablert seg som en av de mest spennende nordiske musikerne. Blandt høydepunkter senere år var hans fremføring av Griegs klaverkonsert Bergen Filharmoniske Orkester / John Storgårds ved avslutningskonserten på Festspillene i Bergen i 2017 og hans solo recital i den prestisjetunge klaverserien til Den Norske Opera som ble mottatt med stående ovasjoner.

Han har vunnet flere internasjonale premier, blant annet førsteprisen, publikumsprisen og Bergen Filharmoniske Orkesters pris for beste fremførelse den på Edvard Grieg International Piano Competition i 2014. Samme år vant han også første premie på den internasjonale kammermusikk-konkurransen i Lyon med fiolinisten, Diana Tishchenko. Tidligere hadde han mottatt Coup de Coeur Prix Speciale for sin recital på Concours Clara Haskil i 2013, og Boris Pergamenschikow-prisen for moderne kammermusikk i Berlin med sin egen Trio Korngold. Etter sin offisielle klaverdebut i Universitets Aula i 2015 mottok han Robert Levin-prisen. Han har vært solist med bl.a. Royal Stockholm Philharmonic, Lithuanian State Symphony Orchestra, Trondheim Symfoniorkester og det norske Radio Symfoniorketseret KORK, samarbeidet med dirigenter Alexander Vedernikov, Gintaras Rinkevicius, Miguel Harth-Bedoya, Leo McFall, Eivind Aadland og Bjarte Engeset.

Som allsidig kammermusiker og recitalist, har blitt invitert til bl.a. Klavierfestival Ruhr, Zermatt Festival, Bergen International Festival, Lofoten Piano Festival, Cully Classique, Bach Festival Moskva, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern og Salzburger Kammermusikfestival med kammermusikkpartnere som Antje Weithaas, Andrei Ionita, Ingrid Fliter, Bertrand Chamayou, Henri Demarquette og Arve Tellefsen.

Han mottok viktige musikalske impulser i sin ungdom fra pianistene Jan Henrik Kayser, Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes. Etter studier på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo med den tsjekkisk pedagogen Jiri Hlinka, flyttet han til Berlin og fortsatte sine studier med professor Eldar Nebolsin på Hochschule für Musik “Hanns Eisler,” der han tok sin Master med høyest mulig utmerkelse. I senere år har han også fått uvurderlig råd fra Rita Wagner og Ferenc Rados. Om hans debutalbum, utgitt i 2014 på Claves og med tidlige verk av Schumann, Brahms og Berg, skrev Diapason:
“Disse fremføringene plasserer ham blant de mest lovende pianistene i sin generasjon.” For Naxos Grand Piano Label er han for tiden i ferd med å spille inn pianokonserter av den norske komponisten Halfdan Cleve.

Billetter:
Ordinær: kr. 290,-
BT-kort/Bergenskort: kr. 250,-
Venneforening/KODE-medlem: kr. 200,-
Studenter/barn (u. 16 år): kr. 200,-

* Voksen kr. 290,- Student / Bergenskort kr. 250,- KODE medlem kr. 200,- Barn kr. 200,-