KODEs huskomponist 2022

Komponist og filosof Rebecka Sofia Ahvenniemi blir KODEs huskomponist i 2022.

Ahvenniemi tar over stafettpinnen etter Wolfgang Plagge, som var første huskomponist ut i KODEs nye flerårige satsning på komposisjon. 

– Rebecka er en fantastisk komponist med en spennende og personlig stemme. I tillegg er hun en markant musikktenker som vil bringe mange interessante og viktige temaer på banen i året som kommer. Vi gleder oss stort til å ha henne som huskomponist her hos oss, sier direktør for komponisthjemmene, Christian Grøvlen.

Rebecka Sofia Ahvenniemi (f. 1982) er bosatt i Oslo, har en mastergrad i komposisjon fra Griegakademiet og er stipendiat ved Norges Musikkhøgskole. I tillegg tok hun nylig doktorgrad i filosofi ved Universitetet i Helsinki høsten 2021.

– Jeg gleder meg veldig til å være KODEs huskomponist! Det å levendegjøre komponisthjemmene på en slik måte er et veldig bra og viktig initiativ, sier Ahvenniemi.

Blant prosjektene Ahvenniemi har startet i sitt år som huskomponist, er en Youtube-kanal hvor hun deler refleksjoner og erfaringer fra sine reiser, samt fra hverdagen som komponist: Følg huskomponisten 2022 på youtube her

Hvert år med egen vri

Krysningspunktene mellom komposisjon og filosofi kommer til uttrykk i Ahvenniemi musikk, skriftlige arbeid, forskning og undervisning. Hun har også arbeidet kulturpolitisk med mangeårige verv både i Komponistforeningen og Kulturrådet. I 2017 startet Ahvenniemi prosjektet «Nye stemmer: komponistverkstedet for musikk, filosofi og sosial kritikk», som et tiltak for å forbedre kjønnsbalanse i feltet.

– Med Plagge ble konseptet lansert som et prosjekt hvor publikum kunne følge prosessen tett gjennom videoer og workshops underveis. Hvordan den neste versjonen skal løses er opp til huskomponisten selv, sier Grøvlen.

Se video med huskomponisten for 2021, Wolfgang Plagge, her

– Hver kunstner er forskjellig og jeg ser frem til å se hvordan Rebecka vil forme rollen som huskomponist sier Grøvlen.

Portrett av Rebecka Ahvenniemi.