Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse

Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse arrangeres av KODE på Troldhaugen.

Konkurransen arrangeres annethvert år, sist 1.- 9. september 2018, og åpen for unge pianister fra hele verden i alderen 17–33.
NB: Grunnet korona ble konkurransen i 2020 utsatt. Mer informasjon vil komme.

Ambisjonen er å være en attraktiv og prestisjetung arena som gir unge pianister gode karrieremuligheter, samtidig som de får anledning til å bli bedre kjent med Edvard Grieg i komponistens eget hjem. 

– Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse har etablert seg som en av de store musikkonkurransene i Nord-Europa, sier konkurransens forrige direktør Sigurd Sverdrup Sandmo.

– Det kunstneriske nivået er svært høyt, vi har en sterk internasjonal jury, pengepremier helt i toppsjiktet og strategiske premiesamarbeid med musikkinstitusjoner over hele landet. Samtidig har vi vært flinke til å tenke nytt om konkurranseformatet, og gjøre Grieg-konkurransen til en varm og inkluderende pianomønstring som handler om noe mer enn bare å vinne.

Konkurransen gjennomføres med stort lokalt engasjement og i samarbeid med Bergen filharmoniske orkester. Deltarne innlosjeres i private hjem og tilbys betalte konserter, ekskursjoner, mesterklasser og opplevelser med sine vertsfamilier. Dette gjør konkurransen til en inkluderende og raus inngang til Griegs musikk og musikkbyen Bergen. Konkurransen har personlighet og varme på den ene side og høye krav til utøvere og juryarbeid på den andre.

Resultater fra Griegkonkurransen 2018
Ryoma Takagi (25) fra Japan vant Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse 2018. Akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Ed Gardner fremførte han Klaverkonsert nr. 2 i c-moll, op. 18, av Sergei Rachmaninov i finalen, som gikk av stabelen i Grieghallen søndag kveld, 9. september.

Ryoma Takagi stakk av med førsteprisen på 30 000 euro. Han vant også Publikumsprisen på 1000 euro, som ble avgjort via en internasjonal sms-avstemning. Førsteprisen i Griegkonkurransen inkluderer også blant annet solistoppdrag med Oslo Filharmonien, Kristiansand Symfoniorkester, Trondheimsolistene og Stavanger Symfoniorkester, i tillegg til å bli festivalartist på Lofoten Piano Festival. Takagi kommer også tilbake til Troldhaugen og Bergen neste sommer hvor han skal holde konserter en hel uke som «ukens pianist» på Troldhaugen.

Matyáš Novák (20) fra Tsjekkia spilte Robert Schumanns klaverkonsert i a-moll, og vant andreprisen på 20 000 euro. Alexey Trushechkin (28) fra Russland vant tredjeprisen på 10 000 euro. Trushechkin, som spilte Edvard Griegs a-mollkonsert, vant også orkesterets pris på 1000 euro, som musikerne fra Bergen Filharmoniske Orkester delte ut.

Prisene ble delt ut av formann i juryen, Einar Steen-Nøkleberg og Sigurd Sverdrup Sandmo, direktør for Griegkonkurransen og KODEs komponisthjem. I konkurransejuryen satt internasjonalt anerkjente pianster: Ya-Fei Chuang, Lilya Zilberstein, Jan Jiracek von Arnmin, Leon McCawley, Christian Ihle Hadland, Noriko Ogawa og juryformann Einar-Steen-Nøkleberg (Norge).

Samarbeid med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen
Det er samarbeidet med konkurransens hovedsponsor og eksklusive private bidragsyter, Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, som gjør det mulig å arrangere en konkurranse på så høyt internasjonalt nivå. Stiftelsen har vært eneste private bidragsyter til konkurransen siden den ble flyttet til Bergen og Griegs hjem på Troldhaugen i 2012.

Finn mer informasjon om konkurransen på griegcompetition.com

Ryoma Takagi from Japan is the winner of the 1st Prize in Grieg Competition 2018. 2nd Prize winner Matyas Novak to the left and 3rd Prize winner Alexey Trushechkin to the right. (photo by Dag Fosse).