Grieg Pianokonkurranse

30 pianister fra 16 land er klare for å konkurrere i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse i Bergen 27. august–3. september 2022. 

– Vi gleder oss stort til endelig å arrangere konkurransen igjen på Troldhaugen, etter to års utsettelse. Søkertallene er nær doblet siden sist og det kunstneriske nivået er høyt, sier konkurransens direktør Christian Grøvlen.

I år kjempet 247 unge pianister fra 39 ulike land om plassene for å presentere sine kunstnerskap i Bergen i slutten av august.

Se den fullstendige deltagerlisten her

– Søknadsmassen i 2022 reflekterer at konkurransen har et bredt internasjonalt nedslagsfelt og at konkurransens posisjon står sterkt, sier Grøvlen.

Konkurransen arrangeres av KODE Kunstmuseer og komponisthjem på Troldhaugen annethvert år. Forrige konkurranse gikk av stabelen i 2018, og har blitt utsatt to ganger grunnet pandemien og reiserestriksjoner internasjonalt.

Publikumsprogram for 2022 

De første tre innledende rundene vil foregå på Troldhaugen, 27.–31. august. Går deltagerne videre til den store finalen i Grieghallen 3. september, får de være solister med Bergen Filharmoniske Orkester.

Hele konkurransen vil være åpen for publikum. Alle innledende runder på Troldhaugen har gratis inngang. Det blir også gratis lytteforum hvor du kan lære mer om kunsten å lytte hver dag. Ellers byr konkurranseuken på foredrag, masterklass og konsertturné med deltagere. På programmet er også en eksklusiv konsert med vinneren av den internasjonale Chopin-konkurransen, kanadiske Bruce Liu, i Håkonshallen. Se hele publikumsprogrammet her

 Billetter til finalen i Grieghallen er til salgs, og hele konkurransen kan også følges gratis via strømming fra hvor som helst i verden. Her kan man også være med å stemme frem sin favoritt via sms

Om Griegkonkurransen

Griegkonkurransen var i år åpen for søkere født i årene 1987-2005, med en høyere tillatt øvre aldersgrense enn tidligere grunnet utsettelsene. 

Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse har de siste årene etablert seg som en av de store musikkonkurransene i Nord-Europa. Helt siden konkurransen ble flyttet til Troldhaugen i 2012, har ambisjonen vært å kunne tilby en attraktiv og prestisjetung arena som gir unge pianister gode karrieremuligheter, samtidig som de får anledning til å bli bedre kjent med Edvard Grieg i komponistens eget hjem. 

Konkurransen gjennomføres med stort lokalt engasjement og i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester. Deltakerne innlosjeres i private hjem og tilbys betalte konserter, ekskursjoner, mesterklasser og opplevelser med sine vertsfamilier. Dette gjør konkurransen til en inkluderende og raus inngang til Griegs musikk og musikkbyen Bergen. 

Det er et uttalt formål å være en moderne konkurranse med høye standarder når det gjelder spørsmål om habilitet og transparens. Konkurransen har siden 2016 hatt som praksis å publisere alle jurystemmer etter at alle resultater er avgjort. 

Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse har vært medlem av Alink-Argerich Foundation siden 2004, og del av World Federation of International Music Competitions siden 2017.

Resultater 2018

Ryoma Takagi (25) fra Japan vant Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse 2018. Akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Ed Gardner fremførte han Klaverkonsert nr. 2 i c-moll, op. 18, av Sergei Rachmaninov. Han vant også Publikumsprisen på 1000 euro, som ble avgjort via en internasjonal sms-avstemning. 

Matyáš Novák (20) fra Tsjekkia vant andreprisen på 20 000 euro, mens Alexey Trushechkin (28) fra Russland vant tredjeprisen på 10 000 euro, samt orkesterets pris på 1000 euro.

Samarbeid med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen

Det er samarbeidet med konkurransens hovedsponsor og eksklusive private bidragsyter, Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, som gjør det mulig å arrangere en konkurranse på så høyt internasjonalt nivå.

Stiftelsen har vært hovedsponsor til konkurransen siden den ble flyttet til Troldhaugen i 2012, og eneste private bidragsyter fra 2014.

Finn mer informasjon om konkurransen på griegcompetition.com

Ryoma Takagi from Japan is the winner of the 1st Prize in Grieg Competition 2018. 2nd Prize winner Matyas Novak to the left and 3rd Prize winner Alexey Trushechkin to the right. (photo by Dag Fosse).