8/5 konsert: Pauline Halls klaversonate 

Søndag 8. mai kl. 13 på Siljustøl:

To uredde komponister kobles, når Julie Ye framfører verk av Harald Sæverud og hans nære venn Pauline Hall på Siljustøl. Dette kan være første gang på over 100 år at Halls klaversonate framføres. Musikkforsker Astrid Kvalbein er programvert for konserten.

Kjøp billetter her

Norske Pauline Hall var en betydelig kunstner og en modig og ukonvensjonell kvinne forut for sin tid. Hall var en tydelig stemme både som komponist og kunstkritiker og hun levde dessuten sammen med en annen kvinne, Caroline «Caro» Olden, store deler av livet sitt.  

Hun urfremførte selv sin klaversonate i fiss-moll i Oslo Musikklærerforenings lokaler i 1916. Mye tyder på at sonaten ikke har vært spilt siden, og det er en begivenhet at vi får høre denne musikken igjen. Pauline Hall tilbragte mye tid i Frankrike og hennes musikk er tydelig franskinspirert. Særlig Debussy gjorde stort inntrykk. 

Hall var en nær venn og kollega av Sæverud. Da Kjempeviseslåtten ble urfremført av Filharmonisk Selskaps Orkester med Sæverud som dirigent i oktober 1945, skrev Pauline Hall i Dagbladet, hvor hun virket som musikkritiker: «Sola har stått opp over norsk musikk».

Om artisten 
Julie Yuqing Ye er en av våre fremste unge klaverkunstnere i dag. Hun har opptrådt som solist og kammermusiker ved blant annet Den Norske Opera og Ballet, Oslo Konserthus, Troldhaugen og Wigmore Hall og Milton Court Concert Hall i London.  

Programvert Astrid Kvalbein er musikkforsker, skribent og sanger. Hun har skrevet en biografi om Hall som kommer ut i løpet av 2022. Siden høsten 2021 har hun vært ansatt som rektor ved Norges Musikkhøyskole.

Markerer to jubileer i 2022 
Under Skeivt kulturår vil KODE utforske musikk av normbrytende komponister gjennom tidene. Flere av de fremste klassiske komponistene i historien var også skeive. Mange av dem levde under betydelig følelsesmessig press og holdt i mange tilfeller sin legning skjult. 

I år er det 125 år siden komponisten Harald Sæverud ble født. I løpet av jubileumsåret markeres dette med en rekke konserter i komponisthjemmet Siljustøl, med musikk av Sæverud og andre komponister. 

Program 

Søndag 8. mai kl. 13 
Konsert i Storstuen på Siljustøl 
Julie Ye, piano 
Astrid Kvalbein, programvert

Harald Sæverud (1897-1992) 

Slåtter og stev fra Siljustøl bok II 

- Revebjølle 
- Kvernslått 
- Den siste bå’nlåt 
- På kingelvevstrenger 
- Kjempeviseslåtten 

Claude Debussy (1862-1918) 

Suite Bergamasque 
- Prélude 
- Menuet 
- Clair de lune 
- Passepied 

Pauline Hall 1890–1969 

Sonate i fiss-moll (1916–17) 
- Allegro moderato 
- Lento 
- Allegretto scherzando 
- Allegro 

 

 

Kjøp billett

  • 8. mai 2022
  • 290/250/50 kr