Konsert/samtale: Kunstnerskap mot strømmen

Søndag 7. november kl. 13: Velkommen til omvisning, konsert og samtale på Siljustøl om keramikerne Kari og Odd Gjerstad og komponisten Harald Sæverud på Siljustøl.

På Siljustøl finnes flere verk av keramikerparet Gjerstad.

KODEs konservatorer Anne Britt Ylvisåker og Monica Jangaard tar publikum med inn i Marie og Harald Sæveruds hjem og reflekterer over hva som knytter disse to kunstnerskapene sammen og hva som gir dem sine særpregede signaturer.

Pianisten Turid Bakke Braut gir musikalske kommentarer med verk av Harald Sæverud, Geirr Tveitt, Sverre Jordan, Fartein Valen og Edvard Grieg.

Anne Britt Ylvisåker er utdanna kunsthistorikar frå Universitetet i Bergen. Ho har vore førstekonservator ved KODE frå 1996 med ansvar for fagfelta samtidskunsthandverk, tekstil og keramikk, og har mellom anna hatt prosjektansvar for Brennpunkt Bergen – keramikk 1950–2000 og Strikk7. I perioden 2009–11 var ho tilknytt forskingsprogrammet KULVER, finansiert av Norges forskningsråd. Ho har publisert ei rekkje artiklar om kunsthandverk, husflid og visuell kunst, samt om museumssamlings- og utstillingsstrategi.

Ylvisåker har også undervist i kunsthistorie ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design (i dag Fakultetet for kunst, musikk og design ved universitetet i Bergen) i perioden 1988–96, og var direktør for De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum 1992–94.

Monica Jangaard har vært konservator ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen, senere KODE komponisthjemmene siden 1998. Hun er utdannet kirkemusiker, og er cand. philol med hovedfag i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo og grunnfag i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen.

Hun har vært ansvarlig for utarbeidelse og gjennomføring av pedagogiske prosjekter for barn og ungdom på Troldhaugen og Siljustøl. Hun var kurator for Troldhaugens basisutstilling fra 2007 og for Troldhaugens vandreutstilling «Edvard Grieg – kunst og identitet», som ble utstilt i en rekke europeiske land og USA. I årene 1998-2003 var hun sekretær og saksbehandler for Troldhaugens Hydro-støttede forskningsprogram «Grieg-forsk». I 2018 var hun sentral i planleggingen og gjennomføringen av NRK TVs direktesending Grieg Minutt for Minutt, med tekstproduksjon til et stort antall av Griegs opus. Hun har også medvirket i en rekke intervjuer i media og vært ansvarlig for flere offisielle besøk.

Pianist Turid Bakke Braut er utdannet ved Bergens Musikkonservatorium (1978) som klaver- og sangpedagog og har eksamen fra Royal College of Music and Drama (1979) og diplomeksamen fra Norges Musikkhøgskole (1981). Hun debuterte i Universitetets Aula i Oslo 1976 og har vært solist med de fleste av landets store symfoniorkestre, deltatt under Festspillene, på Troldhaugen, opptrådt på radio, TV og turnert i inn- og utland. Turid Bakke Braut har deltatt i flere CD-produksjoner av norsk musikk. Hun har også jobbet som akkompagnatør for sangere og som korleder. For tiden forsker hun på kvinnekomponister som en del av arbeidet hennes ved Griegakademiet i Bergen.

BILLETTER OG BOOKING

Voksne: 200 kr