Nina 175: Foredrag og mini-seminar

Endelig kan vi markere fjorårets 175-årsjubileum for Nina Grieg med en minifestival 20.-24. november. Søndag 21. november, blir det foredrag og seminar om Nina Grieg, kvinnestemmer i musikken og nyoppdaget forskningsmateriale.

Se hele festivalprogrammet her

Foredrag og mini-seminar kl. 12-16

Gratis adgang for alle
Sted: Troldsalen

Kl. 12.00: Nina Grieg. Kvinnen og tiden.
Foredrag ved Renate Rivedal

Renate Rivedal er kunstformidler og jobber som kulturkonsulent ved Enhet for kulturformidling og deltakelse. Hun har mastergrad i kunsthistorie og lang erfaring som formidler ved ulike kunstinstitusjoner og har sitt eget foretak, kunstforedrag.no.

Kl. 13.00: Pause. Mulighet for å kjøpe lunsj i kafeen.

Kl. 14.00-16.00: Mini-seminar 

Kl. 14.00: Kvinnestemmen i musikken
Samtale på scenen

Hun har for meg blitt – det tør jeg vel si - den eneste sanne interpret av mine sanger
Edvard Grieg om Nina

Samtalen om Ninas stemme i musikken tar opp spørsmålet hvordan språk om musikk påvirker hvordan vi lytter til musikk.

På Ninas tid var det mest menn som «eide» språket om musikk. Hva slags språk var det egentlig, hvor kom begrepene fra og hva ligger i dem av holdninger og forventninger? Begreper som det «inderlige», «sentimentale» og «naturlige», som Ninas og den kvinnelige stemme ble karakterisert som, hvilken mening hadde de for henne? Hvordan forholder vi oss til dem i dag, som lyttere, utøvere eller kritikere?

Samtaleleder: Marion Hestholm
Arnulf Mattes, førsteamanuensis, leder for Senter for Griegforskning
Bettina Smith, professor, fakultet for utøvende kunstfag ved Universitetet i Stavanger
Kristin Kjølberg, sanger, førsteamanuensis, Norges musikkhøgskole

Kl. 15.00: Stemmen i brevet
Om Nina Griegs brev

Nina Grieg var som ektemannen en flittig brevskriver gjennom hele livet. Imidlertid var hun nøye på hva ettertiden skulle få innblikk i og sørget for å brenne de mest private brevene. De siste tiårene har det vært ny interesse for å bli bedre kjent med personen Nina og vi ser frem til å presentere et knippe av hennes brev, noen av dem helt nyoppdagede.

Konservator ved KODEs komponisthjem Monica Jangaard presenterer en nyinnkjøpt samling med brev fra Nina Grieg til danske venner i årene 1915 til 1935. Samlingen kaster nytt lys over Nina Griegs bevegelser i disse årene, spesielt om den siste avskjeden med Troldhaugen i 1919. 

Mini-seminaret gis i samarbeid med Senter for Griegforskning.

* Gratis.