28/10 Urfremføring: Huskomponist

Fredag 28. oktober kl. 19.00: Hvordan er det å tre ut av komponistidentiteten og lage musikk til en forestilt komponist? Og hvordan høres denne musikken ut?

Velkommen til premieren av bestillingsverket «Et imaginært komponisthjem. Portrettkonsert av Gesine Sofie Reimers» av årets huskomponist Rebecka Ahvenniemi.

Kjøp billett her: 290/250/100/50 kr

Vi gleder oss til å ønske Rebecka Ahvenniemi velkommen tilbake til Troldhaugen til selve urframføringen av verket hun har jobbet med gjennom 2022 som KODEs huskomponist. 

Før framførelsen, blir det også en samtale med Ahvenniemi.

OM KONSERTEN

Hvordan er det å tre ut av komponistidentiteten og lage musikk til en forestilt komponist?

Årets huskomponist har ikke bare komponert ny musikk, men hun har også komponert en ny komponist.

I tillegg til hjemmene til Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud, har vi nå også kjennskap til et fjerde komponisthjem: det som tilhører Gesine Sofie Reimers.

Som komponist var Reimers leken, eksperimentell og opposisjonell. Hun tok seriøst den fagtradisjonen som hun var oppdratt i, men samtidig gjorde hun akkurat det hun ville med denne tradisjonen. 

Hun kjente ikke til grenser eller «god skikk» musikalsk sett. Hun vekslet uhemmet mellom ulike musikksjangre, slik at det nærmest ble parodisk. 

I tillegg plasserte hun et stort symfoniorkester i en liten boks (en høyttaler), mens de minste instrumentene, som triangel, ofte fikk rollen som solist. Kanskje var hun ute etter å kommentere ulike maktdynamikker i den klassiske musikktradisjonen?

Reimers har blitt sammenlignet med Pippi Langstrømpe som karakter. Hun var ikke redd for autoriteter, men møtte disse ofte med lekenhet, intelligens og en klype med ironi. 

Hennes musikalske personlighet utfordrer kanskje noe av den klassiske forståelsen av komponisten som en mester. Hun var ikke pretensiøs og hun forsøkte aldri å imponere. 
Gjennom sine ofte halvveis vellykkede eksperimenter henvendte hun seg direkte til det menneskelige i publikum.

På konserten får publikum høre smuler av Gesine Sofie Reimers musikk kombinert med en forelesning om hennes liv og virke.

Konsertprogram:

Frühlingstraum
Vokalise for stemme og kontrabass
Konsert for triangel og orkester i en boks
Dream of Spring

Komponist:
Rebecka Sofia Ahvenniemi

Musikere:
Ingeborg Aadland, vokal
Knut Christian Jansson, piano
Owen Weaver, perkusjon
Jutta Morgenstern, fiolin
Callum Jennings, kontrabass

OM KOMPONISTEN

Rebecka Sofia Ahvenniemi (f. 1982) er bosatt i Oslo og stipendiat ved Norges Musikkhøgskole. I tillegg tok hun nylig doktorgrad i filosofi ved Universitetet i Helsinki. Ahvenniemi har vært en del av musikkmiljøet i Bergen i mange år, hvor hun tok sin mastergrad i komposisjon ved Griegakademiet og i filosofi ved UiB. 

Blant prosjektene Ahvenniemi har startet i sitt år som huskomponist, er en Youtube-kanal hvor hun deler refleksjoner og erfaringer fra sine reiser, samt fra hverdagen som komponist. 

Les mer om KODEs huskomponist her: https://griegmuseum.no/artikkel/kodes-huskomponist-2022

BILLETTER:

Voksne: Kr. 290
KODE medlem, Venneforening og Studenter Kr. 100
Bergenskortet: 250
Barn: Kr 50

Varighet: 50 min.

Ledige billetter selges også på Troldhaugen.

Villaen er stengt, men kafeen i museet er åpen fram til konsertstart kl. 19.00.

Kjøp billett

Portrett av Rebecka Ahvenniemi.