Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Troldhaugen var hjemmet til Edvard og Nina Grieg.

Villaen på Troldhaugen ble ferdigstilt i 1885 og ekteparet Grieg bodde her de siste 22 somrene av Edvards liv. Stedet er i dag fylt av interessante minner om Grieg og har siden 1928, da området ble åpnet som museum, vært et valfartssted for Griegelskere fra alle kanter av verden.

Troldhaugen består i dag av Villaen, Komponisthytten og ekteparets gravsted, så vel som et moderne museumsbygg og konsertsalen Troldsalen.

Villaen
Grieg omtalte ofte Troldhaugen som sitt beste opus. Sommeren 1884 skrev Grieg om eiendommen på Hop: «hvor det er skjønnere enn skjønnest... Et nytt opus, det beste jeg har prestert. Intet opus har fylt meg med større begeistring…».

Villaens arkitekt var Edvard Griegs fetter, Schak Bull. Nina og Edvard Grieg sto for innredningen og ga hjemmet et sjarmerende personlig preg. Husets hovedetasje er åpen for publikum og består av et minnerom - fylt med gjenstander, kunst og fotografier fra viktige hendelser i Griegs liv - samt ekteparets originale spisestue, en innglasset veranda og en salong hvor man kan oppleve Griegs eget Steinway-flygel fra 1892. Flygelet er i like god stand i dag som for over hundre år siden og brukes jevnlig til konserter. I de senere årene har også instrumentet blitt brukt i plateinnspillinger av Griegs verk. Innredningen ellers i salongen er karakteristisk for perioden Grieg-ekteparet levde, med en norsk dragestil og viktoriansk plysj i skjønn forening.

Den rikt dekorerte verandaen ble bygget om til en lukket vinterhage i 1906. Nina Grieg fikk da oppfylt et ønske hun hadde båret på lenge, nemlig et glassmaleri over døren ut til hagen. Det røde roseornamentet i glass er en poetisk og særegen detalj ved den merkelige og sammensatte, men også åndfulle, Villaen.

Komponisthytten
Grieg var ikke tilfreds med arbeidsroen i Villaen, hvor stadige besøkende og uro fra kjøkkenet brøt den totale stillheten han ønsket å omgi seg med når han arbeidet. I 1891 fikk han derfor bygget Komponisthytten. Her kunne han være helt for seg selv med sine ideer, og i den vakre utsikten over Nordåsvannet fant han inspirasjon til noen av sine mest kjente lyriske stykker.

Grieg låste seg inn i Komponisthytten for å arbeide hver dag mens han bodde på Troldhaugen. Det var ikke lett å konsentrere seg for en komponist som lett ble distrahert. En uvant lyd eller en båt glidende forbi på vannet var nok til å bryte arbeidsroen. Når han forlot hytten ved endt arbeidsdag, eller når han var på reise, la han alltid fra seg en kort, håndskreven lapp på pulten sin, hvor det sto: «Hvis noen bryter seg inn, vær snill å legge igjen partiturene, siden de ikke har verdi for noen andre enn Edvard Grieg».

Troldsalen
Troldsalen ligger like ved siden av Griegs villa, har plass til 200 tilhørere og er bygd spesielt for kammermusikk. I Troldsalen kan man lytte til Griegs musikk samtidig som man kan nyte den samme utsikten som inspirerte komponisten i hans arbeid. Gjennom det store bakvinduet på scenen ser man også Komponisthytten, hvor mange av Griegs verk ble komponert. Salen ble oppført i 1985 og er tegnet av arkitektene Peter Helland-Hansen og Sverre Lied. Våren 2012 ble Troldsalen rehabilitert og fremstår nå med nye kvaliteter både når det gjelder lyd, lys og utsikt.

Eksteriørmessig er salen tilpasset terrenget på en måte som gjør den nesten usynlig når man kommer inn over broen til Villaen. Ved inngangen til Troldsalen finner vi Ingebrigt Viks statue av Edvard Grieg. Dette er en kopi av statuen som står i sentrum av Bergen (reist i 1917), og den er i forholdet 1:1. Det vil si at statuen har samme høyde som Grieg selv, nemlig 152 cm.

Gravstedet
I fjellveggen, nede ved vannet på nordsiden av Villaen, er Nina og Edvard Griegs grav. En kveld da Edvard Grieg og hans beste venn Frants Beyer hadde vært ute og fisket, la de inntil i denne viken. Solen kastet sine siste stråler mot Troldhaugen før den senket seg bak Bønesåsen i nordvest, og traff skaret midt oppe på fjellveggen. «Her vil jeg hvile for bestandig» sa Grieg.

Etter hans død utformet arkitekten Schak Bull gravstedet. Enkelt, men kraftfullt og med Griegs navn hugget inn med runelignende skrift. På Griegs fødselsdag, 15. juni 1936, ble Ninas urne satt inn i graven og hennes navn ble forent med Edvards. Fred og skjønnhet hviler i dag over stedet med den vakre utsikten, og minner om de to og det levende livsverk Grieg har etterlatt seg.